Hvad skal du fodre med? Hvordan holder du rent omkring foderpladsen? Er det bedst at købe foderbræt eller foderautomat? Dansk Ornitologisk Forening giver gode råd. Musvit Det er hyggeligt at følge med i de vilde fugles trafik omkring foderpladsen. Både børn og voksne sætter pris på at få besøg af naturens vilde fugle uden for vinduet. Biolog Knud N. Flensted fra Dansk Ornitologisk Forening fortæller ’Børns interesse for naturen stimuleres ofte af at kunne kigge på fuglene helt tæt på. For voksne er det også sjovt at følge med i fuglelivet. Når vi fodrer fuglene, så skal vi dog huske på, at det mest er for vores egen underholdnings skyld. Det er som regel de stærkeste fugle, der dominerer omkring foderpladsen, og de skulle nok klare sig uden menneskernes hjælp. Uanset hvad, så giver det stor fornøjelse at få fuglene på besøg og følge årets gang i naturen på den anden side af vinduet’. De mest populære fugle på foderbrættet er spurve og mejser som musvit, blåmejse, grønirisk, gråspurv og skovspurv. Dog kan ringduer, klippeduer, sølvmåger, gråkrager og husskade blande sig og tage for sig af retterne. På den måde kan de store fugle fortrænge nogle af de mindre fugle, hvilket nogle synes er synd, mens andre blot tager som en ekstraoplevelse. Det kan dog undgås, hvis du tager dine forholdsregler. Her er en række gode råd fra Dansk Ornitologisk Forening:

1 – Er fuglefodring tilladt i dit område?

Før du begynder at fodre, bør du tjekke reglerne i dit boligområde. Nogle bebyggelser og boligforeninger har indført forbud mod fodring af fugle på altanerne. Det sker for at undgå at tiltrække flokke af duer, måger og andre store fugle, der måske støjer og sviner. altan-foderautomat

2- Hvad skal du fodre med?

Hvis du ønsker besøg af små fugle som musvitter og spurve, så er det en god idé at servere olieholdige frø som solsikkefrø, nøddekerner og hampefrø. Mejsekugler er også fyldt med fedt og lette at håndtere, men ofte sætter fuglene mere pris på frø i en foderautomat. De små fugle har brug for mange kalorier, både i ynglesæsonen og i den kolde vintertid. Det er populært at fodre med brød og korn. Det tiltrækker dog mest de større fugle, der ikke er så populære på altanen. De små mejser og spurve kan sagtens tåle at spise disse ting, men foretrækker som sagt de mere fedtholdige kerner. Hvis du fodrer med majs, så er du næsten sikker på at tiltrække duer, hvilket kan give problemer på længere sigt. Æbler er godt til solsorte og andre drosler, men de er mindre tilbøjelige til at flyve op på en altan for at søge føde.

3 – Lad være med at overfodre

Det kan være fristende at lægge ekstra meget foder ud for at hjælpe en hel masse fugle. Det er desværre en plan, der let kan give bagslag.Når der bliver trængsel omkring foderbrættet, så kan der let opstå spredning af sygdomme blandt fuglene. Det er bedre at fodre behersket og til gengæld forkæle de fugle, der finder hen til netop din altan. roedkaelk-altan

4- Vælg den bedste foderplads

Du får besøg af flest fugle på altanen, hvis foderet ligger frit tilgængeligt på en åben plads. Da de små fugle altid er på vagt over for rovfugle er det vigtigt, at der godt udsyn. Bor du i nærheden af store træer, tætte buske eller andre steder, hvor fuglene kan flygte i sikkerhed, så vil din foderplads sikkert få endnu flere besøgende.

5 – Foderautomat frem for foderbræt

En foderautomat afskærmer foderet, så det kun er de små fugle, der har adgang til det. Et foderbræt er en åben – ofte overdækket – serveringsplade, hvor alle fugle komme til foderet. Med foderautomaten vil du typisk opleve mindre spild af foder og mindre griseri på altanen. Samtidigt tiltrækker du flere af de små fugle, når de kan have deres mad i fred for måger og krager. Har du et foderbræt, så kan du beskytte maden ved at sætte vandrette rækker af ståltråd eller wire rundt om foderet. Afstanden skal være cirka 7-8 centimeter, så de små fugle kan komme imellem. Uanset hvilken mulighed du vælger, så bør din foderplads være let at rengøre.

6–Hold rent

Fjern spredte og levnede ’foderrester’ fra møbler og altangulv en gang om ugen og vask foderautomaten af en gang om måneden. Fugle kan være er smittebærere af sygdomskim, der i værste fald kan overføres til mennesker. Derfor er det også vigtigt, at du husker at vaske hænderne grundigt, hver gang du har været i kontakt med fuglenes efterladenskaber. Knud Flensted siger: ’De fleste små fugle bevæger sig mest i nærheden af jorden eller i træer og nuske. Derfor vil det mest være altaner op til ca. 2. eller 3. sal, der vil få besøg på foderbrættet. Bor du i nærheden af høje træer, hvor fuglene kan søge tilflugt, kan du være heldig at vænne mejser, stære og spurve til at besøge din altan selv om du bor på 5. eller 6. sal, men det kræver regelmæssig fodring i længere perioder’.
dansk-ornitologisk-forening-logoDu kan finde flere gode tips til, hvordan du kan hjælpe de vilde fugle på Dansk Ornitologisk Forenings hjemmeside Du kan også finde foderautomater og foderbrætter i Naturbutikken

Se de flotteste foderhuse til altanen

{module Shoppingguide fuglefodring på altanen}