Altanens træværk skal have træolie mindst en gang om året. Det tager ikke ret lang tid, men til gengæld kan du nyde en smuk altan resten af året.

traeolie

Hvis din altan har håndlister og gulv af træ, så bør du give dem træolie en til to gange om året. Træ er et levende materiale, og hvis ikke overfladen bliver vedligeholdt med en god træolie, så mister træet sin smukke farve og glød. Overfladen slides af sol, vind og vejr – og bliver mat, grålig og kan få små udtørringsrevner.

På de danske altaner er de mest brugte træsortert merbau, jatoba og ipé, der også karakteriseres som ‘hårdt træ’. Fællestrækket er, at de har en mørk rødbrun farve, og at de fra naturens hånd er tætte og hårde i strukturen og indeholder en del naturligt olie.

Klassiske nordiske træsorter som ege- og lærketræ er meget anvendt. Og den ‘nye dreng i klassen’ er gulvbrædder af bambus, der er limet sammen til terrassebrædder. Fælles for dem alle er, at de alle skal efterbehandles for at beholde deres smukke udseende og naturlige modstandskraft mod det danske klima.

Det er en god idé at oliebehandle træet mindst én gang om året. Hvis din altan får meget sollys, så kan du med fordel vedligeholde den både forår og efterår. 

Før du går i gang med at slibe og oliere din altan, så tjek vejrudsigten. Undlad at påføre olien på en varm sommerdag og i direkte solskin, da olien vil tørre inden den trænger ned i træet. Tempraturen skal mindst være 5-7 grader. Desuden skal det helst være tørvejr mindst 24 timer efter olieringen. 


Sådan gør du:

1 – Rengøring af træværket

Handlisten er klar 600x600Start med at afvaske træet grundigt med sæbevand og en stiv børste. Fjern eventuelle algebelægninger med algerens til træ. Vask efter med rent vand og lad træet tørre i mindst et døgn før du påfører olie.

 


2 – Slibning af håndliste og gulv

Slibning af handliste 600x600pxGiv træet en tur med sandpapir før du påfører træolie.

Det giver et langt pænere resultat og træet bliver glat og lækkert at røre ved bagefter. Du kan vælge at slibe med håndkraft eller bruge en rystepudser. Husk altid at slibe i træets længderetning (langs årene i træet).

Hvis træet er slidt og vejrbidt, så skal du først slibe med groft sandpapir i kornstørrelse 100 – 120 (det står på bagsiden af sandpapiret). Derefter slibes med fint sandpapir i kornstørrelse 200 – 300) til overfladen er silkeglat. Børst slibestøvet omhyggeligt af, da det ellers vil sætte sig som mørke prikker på overfladen.


3 – Giv træolie

olieret handliste 600x600Vælg en olie, der er lavet specielt til terrasser eller havemøbler. Mange træolier indeholder et UV filter, der giver ekstra beskyttelse til træet. Du kan også vælge en træolie med tilsatte farvepigmenter, der giver ekstra glød til træet og gør det mere ensartet.

Der kommer hele tiden nye, forbedrede produkter på markedet, så spørg din lokale farvehandel eller byggemarked om vejledning.

Påfør olien i et jævnt lag i træets længderetning med pensel, svamp eller klud. Efter cirka 20 minutter aftørres overskydende olie med en fnugfri bomuldsklud.

Er der områder, der stadigt virker tørre, så giv dem en ekstra gang træolie og vent 20 minutter og tør så af igen. Hvis ikke du fjerner overskydende olie, vil den tørre ind og skalle af.

Afhængigt af temperatur og vejr vil der gå 1 – 3 døgn før olien er gennemhærdet og du kan sætte møbler ud på altanen.

Pas også at du ikke får olieafsmitning fra håndlisten på dit tøj.


4 – Bortskaf de olieholdige klude forsvarligt

Olieholdige klude kan selvantænde og bryde i brand. Derfor skal du lægge dem i vand så snart du er færdig med at bruge dem. Put dem gerne i en tæt metalbeholder eller en plasticpose før du smider dem i skraldespanden.


altan.dk logo
Artiklen er skrevet i samarbejde med Altan.dk
Fotos: Kim Ahm