Alle kan få grønne fingre!

Det lyder som lidt af en påstand, men hvis du vælger de rigtige altanplanter og hjælper dem på vej med jord, vand og gødning, så kan du sagtens få en frodig altan.

Og det er slet ikke så svært, for hvert år kommer der flere og flere gode produkter på markedet, der er lavet til at gøre livet som altan-gartner nemmere.

Dine planter på altanen er afhængige af
– At du vælger planter, der trives med den mængde lys og vind, som er på din altan

– At rødderne er plantet i god jord med næring og struktur – og at altankassen/krukken indeholder NOK jord til at planten kan trives. 

– At altanplanterne igennem hele vækstsæsonen får tilstrækkeligt vand og gødning.

Forstå dine altan-planter

Det handler om at give planterne vækstvilkår, der ligger så tæt op af deres naturlige miljø som muligt.

Nogle planter er skabt til at gro på bjergsider og andre udsatte steder. De ELSKER ofte at bo på en altan! Her blæser det og der er ikke så meget jord. Det føles meget hjemligt for en plante, der har naturligt voksested mellem klippestykker.

Andre har udviklet sig til at gro med rødderne i den næringsrige muld i skovens dybe, stille, skyggefulde ro – og det kan være næsten umuligt at genskabe de forhold, hvis du har en vindomblæst, sydvendt altan.

Når dét er sagt, så fremavles og udvikles der i disse år rigtigt mange spændende planter, der er som skabt til livet på altanen: Smalle æbletræer, robuste roser, tørketålende sommerblomster og meget mere, der simpelthen er skabt til at trives på altanen.

altan-planter

Giv dine altan-planter den bedste madpakke. 

På altanen er det ikke muligt for planterne at sende rødderne dybt ned i jorden eller ud til siden for at finde ekstra vand eller næring. Her er rødderne lukket inde i en krukke eller altankasse. 

Du kan gøre dit altan-gartner liv meget lettere ved at vælge en god pottemuld, der holder godt på vandet. 

Et af de absolut bedste produkter på markedet er Vækst-Ler. Det er små hårdtbrændte lerkugler, der absorberer fugt når det er til rådighed og frigiver det til planten, når jorden begynder at tørre ud. Det betyder, at du skal vande mere sjældent og at der er mere konstant fugtniveau omkring plantens rødder. Det er ren WinWin!

Du må ikke forveksle Vækst-Ler med Lecakugler, for de to produkter har stik modsat effekt.  Leca dræner vandet væk og Vækst-Ler fungerer som fugtstabilisator. 

Køkkenhave på altanen

Der er kommet stort fokus på at dyrke, det man spiser. Det er næppe realistisk at blive selvforsynende med frugt og grønt fra altanhaven, men mindre kan også gøre det. Selv på den mindste altan er der plads til en krukke med jordbær og lidt krydderurter.

Uanset om altanen er badet i sol fra morgen til aften eller om der er skygge de fleste timer, så er der altanplanter, der kan levere afgrøder til dit køkken.  Tommelfingerreglen er, at planter, hvor du høster blade og skud (f.eks. salat) bedre kan lide halvskygge end sol. Hvis du derimod ønsker frugter som chili og jordbær, så skal der helst være sol det meste af dagen.

Du kan læse mere om altankøkkenhaven og urban gardening her

Blomstrende altankasser

Uanset årstid og uanset hvor meget sol, du har på din altan, så kan du få frodige plantekasser.

Der er et væld af smukke blomster at vælge mellem. Nogle er étårige sommerblomster. Andre er flerårige stauder. Mix gerne lidt af hvert og bland med løgvækster, der starter sæsonen tidligt. På den måde kan du altid nyde friske blomster på altanen.

Du kan gøre pasningen meget lettere ved at vælge de bedste beholdere til dine altanplanter. Find gerne nogle med selvvanding og/eller plads til en masse jord. Så skal du ikke vande så tit og dine blomster trives bedre.

Få mange flere tips til blomster på altanen her

Læs, hvad andre skriver om altanplanter her:

Danmarks Radio: Lav køkkenhave på altanen

Grøn Forskel : Sådan kommer du i gang med dyrkning på altanen

Velkommen til Altan-Inspiration

altan-inspiration

Mit navn er Lotte Andreasen, og Altan-Inspiration.dk  er min personlige blog, hvor du finder tips og idéer til indretningen af din altan.

Jeg arbejder som teknisk koordinator i et altanfirma, så ud over idéer til indretning og planter finder du også information af byggeteknisk karakter.