Dagen er allerede aftaget med næsten 4 timer og vi er nu officielt trådt ind i efteråret. Heldigvis er det altansæson hele året, og en smuk altan kan nydes både ude i den friske luft og inde fra stuen

Her er 5 ting, du kan lave på altanen i september

1 – Høst blomsterfrø

Sommerblomsterne synger nu på sidste vers. I stedet for at nippe alle blomsterhovederne af efterhånden som de begynder at visne, så lad nogle stå og udvikle frøstande. Så kan du høste dine egne blomsterfrø og få masser af gratis blomster til næste år

Læs her, hvordan du høster blomsterfrø

2 – Læg blomsterløg

Elsker du at følge det spirende forår helt tæt på? Så er det nu, du skal lægge løg i krukker og altankasser. Der er masser af spændende blomster at vælge mellem. Nogle af klassikerne er erantis, vintergækker, perlehyacinter, påskeliljer og tulipaner.

3 – Plant efterårets blomster

Sommerblomsterne har som sagt haft deres tid, og du kan nu med fordel plante de blomster, der skal pynte i altankasser og krukker resten af året. Ved at plante nu giver du dem mulighed for at etablere sig før frosten kommer. Der er mange skønne efterårsplanter, der kan holde til frosten kommer – eller endda lidt længere.

Lyng, alunrod, asters, hortensia, krysantemum og pyntekål er sikre plantevalg til efteråret. Hvis du har lyst, kan du dekorere altankasserne med naturpynt som mini-græskar, hyben og æbler – og som bonus vil du måske opleve, at småfugle flokkes for at holde festmåltid på din altan.

4 – Tøm krukker og altankasser.

Før du planter efterårsblomster skal du rengøre krukkerne. Først fjerner du planterester og den gamle pottemuld. Så skrubber du krukkerne med med sæbevand og en stiv børste, så de er rene og friske.

Er der krukker og altankasser, som først skal bruges til foråret, kan du sætte dem i opbevaringsrum.

5 – Gør din altan vinterklar

Har du træ på gulv eller håndliste på altanen? Er det tørt og trist at se på? Så er det en rigtig god idé at give det en gang beskyttende træolie før det bliver tid til kulde og sne. Start med at vaske træet af med rent vand.

Når det er tørt bør du slibe træet med fint sandpapir (korn 180 – 240). Fej slibestøvet væk og giv den type træolie, som din altan oprindeligt er behandlet med eller spørg din farvehandler til råds.

Se mere om rengøring af altanen her