Alle har (eller kan få) grønne fingre! Det lyder som lidt af en påstand, men hvis du vælger de rigtige altanplanter og hjælper dem på vej med jord, vand og gødning, så kan du også få en frodig altan. 

Forstå dine altanplanter

Det handler om at give planterne vækstvilkår, der ligger så tæt op af deres naturlige miljø som muligt.

Nogle planter er skabt til at gro på bjergsider og andre udsatte steder. De ELSKER ofte at bo på en altan! Her blæser det og der er ikke så meget jord. Det føles meget hjemligt for en plante, der har naturligt voksested mellem klippestykker.

Andre har udviklet sig til at gro med rødderne i den næringsrige muld i skovens dybe, stille, skyggefulde ro – og det kan være næsten umuligt at genskabe de forhold, hvis du har en vindomblæst, sydvendt altan. 

Når dét er sagt, så fremavles og udvikles der i disse år rigtigt mange spændende planter, der er som skabt til livet på altanen: Smalle æbletræer, robuste roser, tørketålende sommerblomster og meget mere.

Så hvis du undersøger hvilke planter, der er skabt til bylivet og altanerne FØR du køber, så har du skabt grobunden for en frodig altan.  

Køkkenhave på altanen

Der er kommet stort fokus på at dyrke, det man spiser. Det er næppe realistisk at blive selvforsynende med frugt og grønt fra altanhaven, men mindre kan også gøre det. Selv på den mindste altan er der plads til en krukke med jordbær og lidt krydderurter.

Uanset om altanen er badet i sol fra morgen til aften eller om der er skygge de fleste timer, så er der altanplanter, der kan levere afgrøder til dit køkken.  Tommelfingerreglen er, at planter, hvor du høster blade og skud (f.eks. salat) bedre kan lide halvskygge end sol. Hvis du derimod ønsker frugter som chili og jordbær, så skal der helst være sol det meste af dagen. 

Du kan læse mere om altankøkkenhaven og urban gardening her

Blomstrende altankasser

Uanset årstid og uanset hvor meget sol, du har på din altan, så kan du få frodige plantekasser.

Der er et væld af smukke blomster at vælge mellem. Nogle er étårige sommerblomster. Andre er flerårige stauder. Mix gerne lidt af hvert og bland med løgvækster, der starter sæsonen tidligt. På den måde kan du altid nyde friske blomster på altanen.

Du kan gøre pasningen meget lettere ved at vælge de bedste beholdere til dine altanplanter. Find gerne nogle med selvvanding og/eller plads til en masse jord. Så skal du ikke vande så tit og dine blomster trives bedre.

Få mange flere tips til blomster på altanen her

Læs, hvad andre skriver om altanplanter her:

Danmarks Radio: Lav køkkenhave på altanen

Grøn Forskel : Sådan kommer du i gang med dyrkning på altanen

Velkommen til Altan-Inspiration

altan-inspiration

Mit navn er Lotte Andreasen, og Altan-Inspiration.dk  er min personlige blog, hvor du finder tips og idéer til indretningen af din altan.

Jeg arbejder som teknisk koordinator i et altanfirma, så ud over idéer til indretning og planter finder du også information af byggeteknisk karakter.