
Her får du 10 gode råd til hvordan du kan forberede planterne på at være alene hjemme på altanen i op til en uge.
Hvor meget pleje og vanding planterne kræver afhænger helt af vejret. Sol og vind udtørrer både planternes blade og jordens overflade. Masser af regn kan derimod oversvømme krukkerne.
Har du ikke en god nabo eller en ven der kan kigge til din altan hver dag og vande når det er nødvendigt kan du med lidt planlægning og forberedelse sørge for, at altanen kan klare sig alene i en uges tid.
1 – Vand altankasserne igennem før du tager på ferie
Sørg for at planter i krukker og altankasser er helt fugtspændte.
Der er ingen grund til at starte med at være bagud på point. Derfor er det en god idé at sørge for, at både planter og pottemuld er så mættede med vand som muligt.
Start to dage før du skal afsted. Sæt krukkerne i en spand vand og lad dem trække en times tid til de ikke kan optage mere vand. Lad dem dryppe overskydende vand af natten over. Aftenen før du skal rejse gentager du processen.
Helt generelt kan man sige, at jo større krukker – jo sjældnere skal man vande.
2 – Beskær blomster
Udnyt, at du ikke skal kigge på altankasserne det næste stykke tid og klip dine sommerblomster tilbage. Det giver som regel en ekstra blomstring om et par uger samtidigt med at der sker mindre fordampning af vand fra plantens blade.
Knib blomsterhoveder og frøstande af stauder, blomstrende knolde og roser. Det fremmer dannelse af nye blomsterknopper, så du vil blive mødt af et mylder af smukke blomster, når du vender tilbage fra ferie.
3 – Fjern frugter
Har du tomater og andre planter der sætter frugt over en længere periode, så fjern både modne og umodne frugter. Det kræver meget planteenergi at udvikle frugt, og hvis du alligevel ikke er hjemme til at spise afgrøderne, så kan du lade planterne bruge krudtet på at vedligeholde den øvrige vækst.
Hvis der kommer en ‘altansitter’ og vander, så giv dem endeligt mulighed for at forsyne sig med alt det, der modner mens du ikke er hjemme.
4 – Bind op
Har du klatrende frugt, grøntsager og blomster, så bør du binde dem op og klippe dem tilbage inden du tager afsted.
Vokser dine planter op af et espallier eller andet stativ, så sørg for at de også er bundet fast til f.eks. muren eller altanens gelænder, så de ikke vælter i blæsevejr.
5 – Bunddække
Har du bar jord imellem planterne i altankasser og -krukker, så fordamper der rigtigt meget vand den vej. Sørg for at holde jorden dækket med planter, pyntebark eller lignende.
Hvis ikke lige du har fået fat i nogle af de her ting, så kan du i en nødssituation dække den bare jord med våde aviser. Husk at lægge nogle tunge sten ovenpå så aviserne ikke flyver væk.
6 – Læ og skygge
Kraftig sol og blæst kan lynhurtigt udtørre og skade planterne. Især hvis det kombineres med høje temperaturer.
Mindre krukker kan sættes ind i det køligste rum i boligen. Har du et badeværelse, der vender mod nord eller øst, så sæt plantene der og giv dem en overbrusning inden du tager afsted.
Planter, der skal blive på altanen flyttes til det hjørne hvor der er mindst sol og mest læ. Sæt evt. et læsejl op på gelænderet for at mindske udtørringen.
7 – Fiberdug og skyggenet
Du kan beskytte dine planter yderligere ved at pakke dem ind i tynd, hvid fiberdug eller sætte skyggenet op.
Fiberdugen mindsker fordampningen fra bladene og beskytter planterne mod blæst.
8 – Beskyt planterne mod overvanding
Nu skinner solen jo ikke altid fra en skyfri himmel i Danmark. Nogen gange står det ned i stænger, så du skal også sørge for, at dine krukker og altankasser ikke står under vand.
Sørg for, at der er drænhul i alle blomsterkasserne. Hvis du selv skal i gang med boremaskinen, så lav hullet i siden på krukken et par centimeter fra bunden. På den måde kan der være et lille vandreservoir som planten kan have glæde af på en varm solskinsdag.
9 – Lav selvvanding
Der er mange måder, du kan lave selvvanding på.
En af de mest enkle består i at fylde en tom plastikflaske med vand og presse flaskehalsen ned i jorden. Så tager planten selv det vand, den skal bruge.
I store krukker kan du sagtens sætte flere flasker, så planten har noget at tære på. Tjek at krukkerne kan holde balancen. Nogle gange er det bedre at bruge flere små flasker end én stor…
Har du mange krukker og planter, så kan et rigtigt vandingssystem være en god investering som du kan have glæde af året rundt. Der er et stort udvalg af selvvandingssystemer, der enten kan kobles på en vandhane eller som kan trække vandet fra en balje.
10 – Gør jorden bedre til at modstå tørke
Mange typer pottemuld består primært af spagnum eller andre fiber-materialer, og det holder ikke så godt på fugten.
Der findes et væld af ting, du kan blande i krukkejorden for at gøre den mere vandholdig og dermed gøre behovet for hyppig vanding mindre. Det er noget, du vil have glæde af året rundt!
Et af de bedste tricks fra vores egne breddegrader er at mixe jorden med brændt, knust ler. Leret absorberer vandet når det er til rådighed og frigiver det i takt med at jorden tørrer ud.
Den samme gode egenskabe har Vermiculite og Perlite, der begge kommer fra varmere himmelstrøg. Spørg dit lokale havecenter, hvad de har på lager.
Du kan blande produkterne i pottemulden når du planter nye blomster eller lave en ‘topdressing’ med 50% jord og 50% vandabsorberende partikler som du lægger hen over den eksisterende jordoverflade. Har du mulighed for at kradse lidt op i din gamle jord før du lægger et nyt lag ovenpå , så er det endnu bedre.
—
En moderne husmodertrick er at tage de små perler, der er i engangsbleer og blande i pottemulden
11 – Få en ‘altansitter’
Skal du være bortrejst i mere end en uge, så bliver du nødt til at få én til at komme og fylde selvvandingsbeholderne og se om alt er som det skal være.
Har det været regnfuldt så få altansitteren til at tømme krukkernes underskåle.
Lad endeligt din altansitter plukke løs af blomster og afgrøder som tak for hjælpen.
Gode blomster på den skyggefulde altan
Det behøver ikke at være kedeligt på altanen blot fordi der ikke er fuld sol. Her er nogle ideer...
Læs mereKickstart foråret i vindueskarmen
Tyvstart forårssæsonen ved at så frø i vindueskarmen. Her får du en grundig begynderguide til,...
Læs mereSådan laver du en altan-plan
Få masser af gode råd til, hvordan du skaber det bedste altanliv med en Altan-Plan. En smuk altan...
Læs merePermakultur på altanen
Dyrk dine egne bæredygtige grøntsager. Se Haveselskabets tips til afgrøder som...
Læs mereBeskyt dine blomsterkasser om vinteren
Enkle og værdifulde tips til, hvordan du passer på planter og altankasser når...
Læs mere
Plantevæg til altanen
Dyrk jordbær, krydderurter og blomster.
Flere planter på mindre plads.
Læs mere og se udvalget hos Rosenbud.dk
Shoppingguides 2019
Velkommen til Altan-Inspiration
Mit navn er Lotte Andreasen, og Altan-Inspiration.dk er min personlige blog, hvor du finder tips og idéer til indretningen af din altan.
Jeg arbejder som teknisk koordinator i et altanfirma, så ud over idéer til indretning og planter finder du også information af byggeteknisk karakter.
Læs mere om Altan-Inspiration HER