Altankasser for begyndere

Det er slet ikke så svært at få frodige altankasser – også selv om du tror, at du ikke har grønne fingre.

Mange altan-ejere drømmer om frodige altankasser fyldt med farverige blomster og velduftende krydderurter.

Om foråret bliver der indkøbt frø, planter og pottejord til den store guldmedalje – men på én eller anden måde, så bliver resultatet ikke helt som forventet… Kan du nikke genkendende til det?

Heldigvis er grønne fingre ikke nødvendigvis et medfødt talent. Du kan sagtens få succes med dine altankasser selv om du tidligere har været uheldig.

Her er de fire mest almindelige årsager til, at ‘Projekt Altankasser’ går galt:

 • Altankasserne er ikke egnet som bolig for planter. De er for små eller mangler dræn
 • Dårlig jord er dårlig mad for planter. Køb god kvalitet og skift efter behov.
 • Vælg de rette planter til din altan. Nogle planter trives i sol. Andre i skygge. Og nogen planter kan slet ikke lide at bo ved siden af hinanden.
 • En travl hverdag gør vanding og pasning problematisk

Der er heldigvis lette løsninger på det hele!

Vælg de rigtige altankasser

Hvis dine planter skal trives, så er der nogle helt basale ting, du skal tage i betragtning når du køber altankasser:

Størrelsen betyder noget!

Biologi er ikke raketvidenskab. Planter trives bedst, når deres rødder har plads til at vokse og hvor der er nok jord til at opmagasinere vand og næring.

I praksis betyder det, at hvis du vælger en lavbundet og smal altankasse, så skal du vande ofte og planterne tørrer let ud.

Hvis du vælger en større model, så kan jorden rumme mere fugtighed og planterne har dermed en større ‘madpakke’ at modstå tørre perioder.

  Undgå, at dine planter drukner

  Der er rigtigt mange altankasser, der bliver leveret uden drænhuller – og det er skidt! Hvis jorden er plaskvåd, så bliver den iltfattig og ‘sur’ – og planterne drukner. Derfor skal du altid sørge for, at overskydende vand kan løbe ud.

  I en altankasse på 60 cm skal der være mindst 3 huller på en centimeter i diameter. I plastikkasser kan du lave hullet med en kniv eller en opvarmet nål. Det nemmeste er dog at bruge en boremaskine. Hvis din altankasse har indbygget vandreservoir, så skal drænhullerne placeres over selvvandings-indsatsen.
  Tip! For at undgå, at der løber jord/mudder med ud i drænhullerne, så kan du lægge et kaffefilter hen over hullet, så jorden bliver inde i

  Zink, polyrattan, pileflet, træ, jern, plast….

  Du kan få altankasser i utallige farver, faconer og materialer. Hvilken model du skal vælge afhænger dels af din altans ‘personlighed’ (herunder ejendommens arkitektur), dels om du ønsker at beholde dine altankasser år efter år eller hellere vil skifte look hver sæson.

  Hvis du vil dyrke krydderurter eller andre spiselige ting, så bør du tjekke, at altankassen er lavet af materialer, der ikke afgiver giftige stoffer til jorden, der kan optages via planternes rødder.

  Symbolet med glas og gaffel er et af de mest almindelige tegn på, at materialet er godkendt til fødevareproduktion. Ofte kan du også læse det i beskrivelsen af varen – og så kan du altid spørge i den butik eller webshop, hvor du handler.

   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

   Se de mange flotte altankasser og krukker her:

   Plast med mange muligheder

   Det mest almindelige materiale til altankasser er hård plast – og med god grund! Plast er vedligeholdelsesfrit, let at transportere, nemt at rengøre og hvis du køber en god kvalitet, så kan du have glæde af dine altankasser i mange år.

   Der er kommet mange nye modeller af altankasser på markedet. Nogle af dem er lige til at hænge hen over gelænderet på altanen. Andre giver mulighed for at dyrke krydderurter og blomster i etager.

   Du kan vælge mellem masser af designs og farver, så uanset om du sværger til den romantiske hvid-og-slidt stil eller slet ikke kan få kulør nok, så er der helt sikkert en altankasse, der passer til dig.

   Ægte pileflet

   Klassisk naturflet i rattan eller pil passer smukt på den romantiske og naturlige altan. Altankassen er som regel foret med plast, da den fugtige jord ellers vil nedbryde pileflettet.

   Du kan forlænge holdbarheden ved at sætte en plast-altankasse eller en anden beskyttende beholder ned i fletkurven. Når altankassen bliver misfarvet kan du give den nyt liv med maling.

   Altankasser af polyrattan

   En moderne udgave af flet-altankassen er det materiale, der hedder polyrattan. Det er lavet af vejrbestandige plastfibre, der tåler både frost og kraftig solpåvirkning.

   Polyrattan er vedligeholdelsesfrit, holdbart og robust. Rengøring foregår med børste og sæbevand.

   Altankasser af polyrattan er som regel sorte eller mørkegrå, men kan også fås i natur-look. Som regel er altankasserne foret med plastfolie eller en indsats af metal, der forhindrer jorden i at trænge ud mellem fletværket.

   polyrattan-altankasse

   Du kan lige skimte metal-indsatsen i altankasserne, der forhindrer jorden i at blive vasket ud

   Du kan få altankasser i polyrattan i mange prisklasser. Hvis du vælger en model, der er opbygget over et kraftigt skelet af metal eller plast kan du have glæde af dine nye altankasser i mange år.

   Zink-altankasser hitter

   Uanset om du er til romantisk svensk-skovhytte look eller minimalistisk industri-inspireret design på altanen, så passer altankasser i råt zink-look ind i stilen.

   Du kan få malede og galvaniserede jernaltankasser i mange forskellige kvaliteter. De varmforzinkede typer er ret dyre, men holder til gengæld længe. De malede udgaver vil give sig til at ruste i løbet af en sæson eller to – men det har også sin egen charme.

   Hvis du vælger altankasser af metal og skal bruge dem til krydderurter eller andre spiselige ting , så skal du være opmærksom på, om de er behandlet med et overflademiddel, der afgiver skadelige stoffer til jorden.

   Et problem med metal-altankasserne er, at de på en solbeskinnet sommerdag overfører så meget varme til jorden indeni, at det kan svide planternes rødder. Hvis du bruger en indsats kan du lægge et stykke bobleplast, kraftig geotekstil eller andet isolerende materiale imellem.

   Træ er trendy

   De allerførste altankasser var lavet af træ – og med tidens fokus på bæredygtighed og genbrug har træ-altankasserne fået en renæssance.

   Du kan sagtens selv lave altankasser af træ. Brug gerne gamle gulvbrædder eller træ fra transportpaller for et ekstra råt look. Du kan samle træstykkerne med vandfast trælim og skruer – og du kan bygge altankasserne i netop dét mål, der passer på din altan.

   For at give altankasserne i træ et langt liv, så bør du give dem en gang træbeskyttelse. Du kan købe træbeskyttelse i alle farver og både som heldækkende maling og som transparent bejse.

   Uanset hvilken type træ du vælger, så er det en god idé at fore altankassen med kraftig plast eller andet, der forhindrer vandet fra jorden i at trænge ud i træet. Dels får fugten træet til at rådne, men træ suger også vand og udtørrer også jorden – og så skal du vande meget mere. Det betyder mere vedligeholdelse og større vandforbrug.

   Hvis du vil dyrke spiselige afgrøder i træ-altankasserne, så husk at bruge plast, der er godkendt til fødevarer som membran.


   Hvordan monteres altankassen?

   Nogle altankasser har indbygget ophængsbeslag og andre sættes op med et løst beslag.

   Før du suser ud og svinger dankortet, så kig på hvordan mulighederne for at fastgøre altankassen er hjemme hos dig.

   • Skal altankassen hænge på en glaskant, så skal der et specielt smalt beslag til. Nogle altankasser er lavet specielt til formålet. Det er en god idé at beskytte glasset ekstra med et tyndt lag stof eller gummi (f.eks. et stykke cykelslange) mellem glas og beslag.
   • Hvis du drømmer om de populære altankasser, der sættes ned over gelænderet og hænger ud på begge sider, så husk at måle om dit gelænder kan passe i ind i hakket.
   • Er din håndliste lavet af træ, så kan et altankassebeslag lave grimme trykmærker. Læg et stykke filt eller gummi mellem beslaget og altankassen for at beskytte træet.
   • Består altanens forside af beton eller kraftigt tømmer skal du måske skrue dit beslag direkte ind i materialet eller bestille et specialfremstillet beslag hos en smed
   • Kurveophæng giver mulighed for at bytte altankassen ud med urtepotter efter ønske. Designmæssigt er kurveophænget ofte skabt til at give kontrast til altankasserne og idéelt til dig, der elsker at flytte rundt og dekorere din altan.
   Indlæser

   Plantevæg til altanen

   Udnyt pladsen i højden.
   Dyrk jordbær, krydderurter og blomster.
   Flere planter på mindre plads.

   Se udvalget hos Rosenbud.dk

   Shoppingguides 2019

   Velkommen til Altan-Inspiration

   Mit navn er Lotte Andreasen, og Altan-Inspiration.dk  er min personlige blog, hvor du finder tips og idéer til indretningen af din altan.

   Jeg arbejder som teknisk koordinator i et altanfirma, så ud over idéer til indretning og planter finder du også information af byggeteknisk karakter.

   Læs mere om Altan-Inspiration HER