Basilikum er elsket for sin aromatiske duft og smag. Den er hovedingrediens i klassisk pesto og kan pifte de fleste salater og lyse kødretter op med sine velsmagende blade

basilikum-altanHer i Danmark er basilikum énårig. Den stammer oprindeligt fra de tropiske egne, og sydpå kan du finde vildtvoksende basilikum som flerårige halvbuske. Basilikum er en lidt sart plante, der trives bedst i god, næringsrig jord, der ikke får lov til at tørre ud.

Den elsker masser af sol og bryder sig bestemt ikke om at få blæst bladene i stykker. Du kan beskytte dine planter ved at overdække dem med vækstklokker i glas eller ved at vælge det hjørne af altanen, hvor der er mest læ.

Brug evt. basilikum som bunddække under opstammede blomster eller frugtbuske.

Tips: Knus blade af basilikum i morteren med en smule groft salt og lidt god olie. Frys massen ned i isterningbakker. Du har nu en fantastisk “suppeterning”, der kan sætte smag på vinterens gryderetter.

Du kan købe basilikum som færdig plante eller så dem fra frø. Desuden kan basilikum stiklingeformeres fra eksisterende planter. Frø spirer efter ca. en uge ved en temperatur på ca. 22 grader.

Det er ideelt at så basilikum i vindueskarmen i april. Brug gødningsfri såmuld – gerne iblandet lidt sand. Du kan med held plante de basilikumplanter, du har købt hos købmanden ud i krukker på altanen. Del forsigtigt rodklumpen op i flere mindre planter og sæt i potter med ca. 30 cm afstand.

Basilikum-familien tæller mere end 60 forskellige typer i forskellige farver og med forskellige smagsnuancer: Kanelbasilikum, citronbasilikum og kamferbasilikum er nogle af de mere specielle. 

Latinsk navn: Ocium basilicum

Se udvalget af basilikum og andre spændende krydderurter til altanen hos Plantetorvet