Netop nu er duerne på udkig efter velegnede steder at bygge rede. Det kan være hyggeligt at følge opfostringen af et kuld unger på altanen, men med charmen følger også det faktum, at fuglene larmer, sviner og kan være til gene for en hel boligblok.

Byens duer er efterkommere af de gamle brevduer, og de vil altid vende tilbage til det sted, hvor de er udklækket. Derfor er det vigtigt at undgå, at bestanden af duer vokser, for selv en håndfuld due-par skabe stor irritation over beskidte havemøbler, støj fra tidlig morgen til sen aften og ikke mindst risiko for spredning af sygdomme.

Her får du 5 gode råd til, hvordan du undgår duer på altanen.

Duer-paa-altan


Fuglefodring med omtanke

Lad være med at smide brød og anden mad på jorden ved ejendommen. Det kan tiltrække både rotter og store mængder af kragefugle og måger.

Har du et foderbræt på altanen, så kan du beskytte småfuglenes mad ved at sætte tråd eller net omkring. Der skal være ca. 7 cm mellemrum, så musvitter og gråspurve stadigt kan få fornøjelsen af maden.

Der er mange gode modeller af fuglefoder-huse, der er lavet til netop så duer og andre store fugle ikke kan komme til foderet.

Fjern straks duernes reder

Duer bygger gerne rede på gulvet i et hjørne af altanen, hvor der er læ. Til at starte med ligner det måske ikke en klassisk fuglerede, som du kender dem. Faktisk er det mest en dynge fugleklatter med lidt fjer og pinde i. Efterhånden vil dyngen af møg dog vokse og duerne vil tilføje alle mulige forskellige slags byggematerialer.

Peter Fisker Lassen fra Roskilde Skadedyrsservice fortæller ’Når du skal fjerne due-reder, så skal du huske at tage gummihandsker på. Duernes ekskrementer er fyldt med bakterier, urinsyre og svampe.

Faktisk er der så meget syre i deres afføring, at den kan beskadige overfladen på biler, bygninger og møbler.

Efter at du har fjernet reden skal området vaskes omhyggeligt med Rodalon UDE for at fjerne bakterier. Der kan være sygdomskim til både salmonella, papegøjesyge og sågar meningitis i duernes ekskrementer, så det er vigtigt at de sundhedsskadelige efterladenskaber fjernes effektivt.

Undersøgelser har vist, at due-ekskrementer kan indeholde mere end 60 forskellige sygdomsfremkaldende bakterier og svampesporer’.


Due-redeHer ses en duerede, der er bygget oven i et traditionelt dueværn. Reden er bygget af ekskrementer samt kviste og sten


Forstyr duerne mest muligt

Du kan minimere risikoen for, at duerne vælger din altan til redebyggeri , hvis du gør en aktiv indsats for at skræmme duerne væk.

Bank på ruden, hver gang du ser en due på altanen. Gå ofte ud på altanen – gerne flere gange om dagen. Har du en hund eller kat, der har adgang til at gå ud på altanen, så vil du sjældent opleve problemer med duer.

Der er mange gode råd om ting, man kan sætte op på altanen for at skræmme duerne væk. Desværre vænner duerne sig hurtigt til figurer af ugler, blanke CD-skiver og rovfugleklistermærker på vinduerne, så det handler om at skabe aktivitet og liv på altanen.

Gør altanen due-fjentlig

’Den eneste metode til helt at undgå duer på altanen er at montere et beskyttelsesnet’ siger Peter Fisker Lassen. ’Løsningen egner sig dog bedst til indbyggede / indeliggende altaner. Og det er ikke alle steder, hvor det er tilladt at montere disse net.

Et andet middel er at montere såkaldte dueværn af tråd på altanens gelænder. Dueværn består af vandrette tråde der forhindrer duerne i at sætte sig på håndlisten. Det hjælper dog ikke så meget, hvis duerne kan sidde og hvile sig på ryggen af havestole, tørrestativer og lignende.

En meget brugt løsning er at montere due-pigge, der består af en række lodrette spidser. Due-piggene har samme ulempe som due-værnet; nemlig at duerne bare kan vælge at sidde et andet sted på altanen.

Desuden kan det give nogle grimme rifter, hvis man falder og kommer til at ramme dueværnet. Det er i hvert fald ikke en løsning, jeg anbefaler, hvis der er børn der bruger altanen.

Der er også en del kemiske pastaer på markedet, man kan smøre på de steder, hvor duerne ynder at sidde. De fungerer ganske udmærket i en periode, men de kan være sundhedsskadelige og give afsmitning på tøj og møbler, så de bør ikke bruges steder, hvor mennesker kan komme i berøring med produkterne.

Indfang duerne

Hvis duerne først har indtaget din altan kan det være uhyre svært at få jaget dem væk!

Derfor kan det være nødvendigt at indfange og aflive duerne. Det foregår ved, at der opsættes specielle bure, hvor duerne lokkes ind i. Det er vigtigt, at disse fælder efterses morgen og aften, så aflivningen kan ske hurtigt og effektivt.

Det hjælper ikke at indfange duerne og køre dem langt væk i håbet om at de bosætter sig i en skov eller lignende. Duerne vil som sagt altid vende tilbage til det sted, hvor de er udklækkede, så indenfor en dag eller to vil de atter være tilbage på din altan.


Skadedyr-specialistArtiklen er skrevet i samarbejde med Peter Fisker Lassen fra Roskilde Skadedyrsservice, der har mere end 5 års erfaring i bekæmpelse af blandt andet duer.

Roskilde Skadedyrsservice forebygger og bekæmper ’ubudne gæster’ som duer, myrer, rotter, kakerlakker, borebiller og møl hos både private, boligselskaber og virksomheder på hele Sjælland.

Virksomheden er autoriseret af By- og landskabsstyrelsen under Miljøstyrelsen og er medlem af Brancheforeningen for skadedyrsfirmaer.

Besøg Roskilde Skadedyrsservices hjemmeside og få mere at vide om, hvordan du forebygger angreb af skadedyr i din bolig http://www.roskildeskadedyrsservice.dk/

roskilde-skadedyrsservice