Synes du, at altanen ser lidt trist ud efter at julepynten er pillet fjernet og lyskæderne er pillet ned? Er der bare ALT for lang tid til, at det er muligt at sidde og slikke solskin, plukke jordbær og i det hele taget nyde det søde liv på altanen?


Her får du 5 gode idéer til, hvordan du kan skabe hygge og glæde på din vinteraltan i de mørke måneder.

Fyld dine altankasser med stedsegrønt og sæsonens planter

Tomme altankasser er et trist syn. Du kan nyde synet af frodige krukker hele året. Det handler blot om at vælge de rette planter til årstiden. Det er en god idé at have en basisbeplantning af stedsegrønne planter.

Et sikkert hit er efeu, der beholder sine smukke grønne blade hele vinteren. Grenene slynger sig ud over kanten på altankasserne og giver enhver altan et frodigt præg.

Du kan også kigge nærmere på husløg og buksbom, der begge trives i krukker året rundt. Imellem de grønne vækster kan du sætte sæsonens smukkeste planter. Her kan du pynte din vinteraltan med favestrålende asters, sølvgrå hekselyng, hyacinter, skimmia og bjergte, der alle gode bud på planter, der tåler nogle få graders frost.

Lys på altanen året rundt

Der er masser af muligheder for at sprede hygge med lanterner, lyskæder og solcellelamper. Efter julens overdådige belysning er det i januar og februar mere passende med diskrete lyspunkter. Sæt for eksempel et LED ’bloklys’ i en lanterne og dekorer med hyacinter, kogler eller andet pynt. Det er en smuk og brandsikker løsning – også hvis der kommer en kastevind.

Du kan også pynte altankasser og krukker med solcellelamper. En tredje idé er at lægge en lyskæde ned i en kurv. Det ser overraskende hyggeligt ud.

Læs om sikker strøm på altanen her

Pynt din altan med blomster og tekstiler

Det er let at lade sig friste af gode tilbud på løgplanter som hyacinter, perlehyacinter og små påskeliljer i supermarkedet. Vi ved godt, at planterne ikke holder så længe, men de er smukke – og de bringer løfte om, at det snart er forår.

Du kan let lave en dekorativ opstilling ved at sætte et par potter løgblomster på en bakke eller i en vinkasse, og supplere med et syltetøjsglas med et fyrfadslys i og måske et par æbler eller en fin figur. Bakken kan let flyttes ind i stuen, hvis vejrudsigten siger storm eller hård frost.

Vintertid er også tæppetid. Du kan sagtens nyde en kop kaffe eller te på vinteraltanen, hvis du blot pakker dig ind i et varmt tæppe og sætter dig et sted, hvor der er læ. I boligblade og på nettet kan du finde masser af inspiration til, hvordan du kan bruge vattæpper, puder og skind fra rensdyr og får som pynt på altanen. Husk dog altid at tage tekstilerne ind, hvis der er udsigt til nedbør.

Lav en fugle-restaurant på din altan

Det er perfekt at kombinere god samvittighed med god underholdning – og dét får du, når du hjælper gråspurve, musvitter og andre småfugle med at finde mad på denne tid af året.

Du kan købe færdige mejsekugler og hænge op på altanens gelænder eller montere et foderhus til at servere frø, kerner og nødder på. Husk, at det helst skal være en model, der er let at gøre ren og som gør det svært for store fugle som skader, måger og duer at komme til foderet.

De vilde fugle spiser også gerne æbler og anden frugt, der er blevet lidt for gammelt. Når frosten bider, så er det en rigtig god idé at sætte en lille skål vand ud til fuglene. Vil du lave dine egne mejsekugler, så se opskriften fra Naturinformation.dk her

Drøm søde altan-drømme

Brug vintermørket til at søge inspiration til hvilke blomster, krydderurter og grøntsager, du gerne vil nyde til sommer. Skal din altan have et bestemt farvetema? Vil du kaste dig over at dyrke køkkenhave i krukker? Skal du have lavet en kæledyrssikret altan, så Mis og Fido kan nyde den friske luft?

Du kan finde masser af idéer på biblioteket, i havemagasiner og naturligvis på internettet. På planteskolerne er frøkataloger og –poser så småt fundet frem, og udvalget bliver næppe større end det er netop nu.