altankasse-flittiglise-hvid

Flittiglise (Impatiens Walleriana) er en rigtig mormor-blomst, der er let at dyrke.
Planten stammer fra Afrika, hvor den vokser vildt.
I varmere lande regnes Flittiglise for at være en staude, men i Danmark regnes den som et-årig sommerblomst. 
Du kan lade planten overvintre på et frostfrit sted – eller tage den ind som stueplante i din vindueskarm når det bliver koldt. 

Flittiglise i altankassen

Planten trives både i halvskygge og i fuld sol. Du skal blot sørge for, at den ikke tørrer ud.

Flittiglise kræver masser af vand og gødning for at trives. Selvvandingspotter er en rigtig god opfindelse, der gør det lettere at holde altankasserne frodige hele sæsonen.

Du kan blande flydende blomstergødning i vandingsvandet eller bruge gødningspiller, der puttes i jorden i foråret og indeholder næringsstoffer til flere måneder. 

Se her, hvordan du gør dine altankasser klar til planterne

Sådan formere du Flittiglise

Du kan selv så frø fra februar til april. Frøene spirer i løbet af 1-2 uger. Fra du sår frøene og til planterne blomstrer vil der typisk gå omkring 10 uger. 

Du kan købe mange spændende varianter af Flittiglisefrø i planteskolen og på både danske og udenlandske plantewebshops. Hvis du ønsker en kompakt plante, der selv forgrener sig, så kig efter de såkaldte F1-hybrider. 

Har du allerede en Flittiglise, så kan du let stiklingeformere dig til flere planter. 
Sådan gør du:
Tag en friskt skud på 6-10 cm. Fjern bladene på den nederste halvdel og sæt stilken i fugtig jord (gerne blandet med halvt sand). Ønsker du mere kompakte planter, så kan du sætte 3 stilke i samme 10 cm potte.

Hold jorden fugtig og i løbet af et par uger har planten sat rødder og kan plantes om til en større potte. 

Det letteste er at købe dine Flittigliser færdige på planteskolen eller i supermarkedet. Det er en meget populær plante, så prisen plejer at være i den lave ende. Til gengæld er der ikke så mange forskellige slags at vælge imellem. 

Hold øje med bladlus og spindemider

Flittiglise er en robust plante, der tåler det meste. Den kan dog blive angrebet af skadedyr som bladlus og spindemider. Du kan prøve at bekæmpe dem ved at bruse planten med kuldslået vand eller bruge insektsæbe.

Se opskrift på hjemmelavet insektsæbe her