Hvis du vælge de mest robuste planter kan du godt tyvstarte sæsonen i det tidlige forår, hvis blot du er forberedt på at beskytte planterne i tilfælde af at der kommer frost.

>> Læs guiden ‘Altankasser For Begyndere’ her >>

I værste fald vil dine planter ikke overleve en tidlig udplantning, men det vil så være prisen for at starte foråret på altanen en måned før vinteren officielt slutter. Og hvis det går godt, så har du masser af blomster på altanen længe før alle andre. 

Start med løgplanter

De første planter, der titter frem i haver og parker, er oftest løgplanter som erantis, vintergækker og krokus. De er også smukke i altankasser, og kan købes som forspirede løg i krukker på planteskolen.

Minipåskeliljer, hyacinter, perlehyacinter og scilla dukker op på supermarkedets hylder sidst i januar.

I februar starter salget af de etårige og toårige forårsblomster som stedmoder, hornviol, primula, forglem-mig-ej og forårsblomstrende lyng. Der er et væld af farver og varianter at vælge mellem, og du kan mikse og matche blomsterne på kryds og tværs.


Se de mange flotte altankasser her:

{module Shoppingguide altankasser og krukker}


Når nattefrosten truer

Hvis vejrudsigten siger let nattefrost ned til 5 grader, så kan du som regel nøjes med at dække dine altankasser med et gammelt lagen eller et stykke bobleplast.

Det kan også hjælpe at dække jorden mellem planterne med mos. Desuden kan du sætte grangrene mellem planterne for at skabe læ og dermed undgå afkøling.

Hvis meldingen lyder på hårdere frostgrader og/eller storm, så bør du sætte altankasserne i et køligt, men frostfrit rum. Har du ikke mulighed for dét, så sæt dine altankasser og krukker tæt op af husmuren og dæk både krukker og planter ned med tæpper til vejret bliver bedre igen.

De første krydderurter

Mange krydderurter er normalt vinterhårdføre i Danmark. Det gælder blandt andet timian, purløg og mynte, der allerede i det tidlige forår sætter friske, lysegrønne skud.

Prøv at sætte purløg mellem blomsterne i altankasserne for at tilføje højde og en ’grøn pause’ i alle farverne – i hvert fald indtil maj, hvor purløgen blomstrer med smukke, lilla kugleformede blomster.

Du kan også prøve at så spinat, radiser og salat mellem blomsterne. Det er afgrøder, der vokser hurtigt og fylder pladsen ud. Når blomsterne vokser til, så luger du blot ’køkkenhave-planterne’ væk.