Tyvstart forårssæsonen ved at så frø i vindueskarmen. Her får du en grundig begynderguide til, hvordan du får succes med forspiring.

Lyset begynder så småt at vende tilbage og foråret nærmer sig. Er du også utålmodig efter at få fingrene i jorden, så kan du allerede i januar starte med at forspire chili, peber og stedmoderblomster. 

Her får du en begynder-guide til dig, der ikke har prøvet kræfter med forkultivering tidligere. Der er masser af tips og udstyr, der kan hjælpe dig med at forfine processen, når du først har fået håndelaget, men det er tit en god idé at starte helt enkelt, så du får nogle erfaringer at bygge videre på.


Hvad er forkultivering?

Det er et gartnerudtryk for at ‘tyvstarte’ sæsonen for frilandsplanter indendørs eller under beskyttede forhold udendørs.

Ved at forspire kan du fylde altankasserne med blomster fra det tidlige forår. Desuden giver det chili og andre planter, der er lang tid om at modnes, et nødvendigt forspring, så de kan nå at levere afgrøder i den korte danske sommer.

forspiring-kimblad


Tre gode grunde til at forspire sine egne planter

  • Prisen pr. plante bliver meget lavere
  • Der er mange flere plantesorter at vælge mellem, når du køber frø end når du køber færdige udplantningsplanter
  • Du ved præcis, hvad dine planter har fået af gødning og sprøjtemidler

Den allervigtigste grund til at fremelske sine egne planter fra frø er dog den stolthed og glæde, det giver at følge de små spirers udvikling (og tomater og chili af egen avl smager bare altid lidt bedre)

Tre grunde til IKKE at forspire sine egne planter

  • Der er ofte mange frø i en pose -> Du får mange ens planter på altanen (eller en hel masse planter, du kan forære væk til venner og familie)
  • Professionelt fremavlede planter er som regel af en kvalitet og tæthed, der er svær at efterligne for os glade amatører. Desuden er planterne afhærdede, så der er klar til at flytte udendørs, så du undgår at planterne dør af kuldechok når de kommer på altanen
  • Pladsproblemer i vindueskarmen. Hvis du bliver grebet af forspiringens glæder, så fortrænger såbakker, urte potter og minidrivhuse hurtigt nips og lysestager fra dine vindueskarme

Her får du en grundlæggende vejledning i, hvordan du griber forspiringen an. Bemærk, at det er en begynderguide, så de mere avancerede fifs må du finde f.eks. på Haveselskabets side.

Bemærk også, at der er frø, der kræver specielle vilkår for at spire. Nogle har brug for en kold periode, andre kræver mørke for at spire. Tjek bagsiden af frøposen før du køber. Her finder du også producentens anvisninger på om der skal forkultiveres og i hvilke måneder det bør foregå.


Find noget at så frøene i

Helt grundlæggende kan du vælge mellem at så en masse ens frø i en større bakke eller dele frøene ud i urtepotter med det samme.

I princippet kan du så i alt fra konservesdåser, overskårne mælkekartoner, kødbakker fra supermarkedet, æggebakker og meget mere. Der skal bare være plads til ca. 5 centimeter jord i bunden og så skal du naturligvis rengøre beholderne grundigt før du putter jord i. Er det frø af spiselige afgrøder, du vil dyrke, så tjek at beholderen ikke afgiver giftige stoffer til jord og planter.

Mange frø i én bakke hedder bredsåning, og det har den fordel at det er nemmere at holde jorden tilpas fugtig i en større beholder. Ulempen er, at du skal flytte de små spirer over i en urtepotter på et senere tidspunkt. Brug gerne denne metode til frø, der er lang tid om at spire (chili, tomater, persille).

forspiring-bredsaaning

Vælger du at så direkte i urtepotterne, så undgår du en omplantning, men skal til gengæld være omhyggelig med at jorden i de små potter ikke tørrer ud. Det gælder især, hvis du bruger hjemmelavede potter af avispapir eller toiletruller, der nærmest kan ‘suge’ vandet ud af jorden. Det er nemmere at passe de små spirer i minidrivhuse eller plastpotter.

Uanset hvilken plantebeholder, du bruger, så sørg for at der er drænhuller i bunden, så overskydende vand kan løbe fra. Husk at sætte såbakkerne/urte potterne på en bakke eller et andet vandtæt underlag, så du ikke får fugtskader i vindueskarmen.

forspiring-jiffy


Brug ukrudtfri, næringsfattig jord

Små spirer har ikke brug for ret mange næringsstoffer for at komme godt i gang. Faktisk kan den normalt ret høje koncentration af gødning i pottemuld svide de små planter.

Derfor skal du købe en såkaldt så- og priklemuld. Du kan få den på planteskoler, i supermarkeder og naturligvis på nettet.

Sørg for, at der ikke er klumper i jorden, når du fylder den i potterne. Tryk jorden sammen, så den er fast, men ikke hård.

Giv jorden lidt vand, så den er let fugtig (aldrig sjaskvåd!) og lav en lille fordybning til frøet. Tommelfingerreglen er, at hullets dybde skal være 3 gange frøets størrelse. Lad være med at plante for dybt, da det gør det sværere for især små frø at komme op.

Dæk med finsmuldret jord og tryk let til, så der er god kontakt til frøet på alle sider. Dækjorden har både til opgave at holde frøet fugtigt og at holde fast i frøskallen, så den ikke bliver siddende på spidsen af kimbladenen når planten spirer.

Vand forsigtigt – gerne med en forstøver, så frøet ikke bliver skubbet rundt af vandet. Slut med at dække urtepotterne eller såbakken med hvid plastic, hvor du har klippet nogle ventialtionshuller. Plasten hjælper med at bevare jordoverfladen fugtig og fungerer desuden som et lille drivhus.

Sæt planterne et sted, hvor temperaturen er omkring 20-25 grader.


Tip: Husk at skrive et navneskilt, så du kan huske hvad der er i de forskellige potter! 

forspiring-chili


Når frø bliver til spirer

Det er en skøn oplevelse, når den første spire kæmper sig op gennem jordlaget. Den står der og krummer ryg og prøver på at hive toppen med op, rette ryggen og folde kimbladene ud.

Nogle frø spirer på få dage – andre er flere uger om at komme i gang. Du kan se på frøposen, hvad du cirka kan forvente.


Vigtigt: Du skal fjerne den hvide plastik så snart de første spirer har rettet sig op og er klar til at folde kimbladene ud.


Sæt de spirede planter så lyst som muligt. Helst i en sydvendt vindueskarm. Jo mere lys, de små planter kan få, jo mere kompakte bliver de. Undgå at sætte planterne over en radiator og andre varmekilder. Det gør planterne ranglede.

Nogen gange sidder frøskallen fast i spidsen af kimbladene og forhindrer dem i at folde sig ud. Fjern den forsigtigt. Et tip er at blødgøre den med lidt vand eller spyt. Er der mange frøskaller, der har sat sig fast, så giv planterne noget vand og sæt en plastikpose over planterne og vent en times tid (sæt planterne i skyggen så længe). Så er det forhåbentligt lidt lettere at fjerne frøskallerne.

forkultivering-froe