Der er noget ganske særligt over at tilberede sin mad over åben ild. Det er dog også forbundet med både brandfare og risiko for at genere naboerne, så læs her før du sætter grillen ud på altanen.

grillsikkerhed-altan

Vi er en nation af grill-glade mennesker, der elsker at lave mad over åben ild året rundt. Ønsker du at grille på altanen, så kræver det ekstra omtanke. Se 6 gode råd til at grille sikkert på altanen her:

1 – Er det lovligt at grille på din altan?

Mange steder er der regler, der forbyder grill på altanen. Det er ofte de lokale brandmyndigheder, der har vurderet, at det er for farligt med åben ild så tæt på bygningen.

Det kan også være at andels- eller boligforeningen har valgt at begrænse udendørs madlavning for naboerne ikke skal føle sig generet.

Du kan undersøge lovgivningen på din kommune og tjekke reglerne med viceværten eller varmemesteren i din ejendom. Nogle steder er det af sikkerhedshensyn tilladt at bruge gas- og el-grill, men ikke kulgrill.

2 – Tag hensyn

En gasgrill eller el-grill er det sikre valg på altanen. Der er ingen åbne flammer, og der er udvikles meget mindre røg, der kan flyve ind gennem åbne vinduer og genere naboen.

Hold din grill ren, så der ikke er gamle madrester på risten, der kan få flammerne til at blusse op og sende stegeos rundt i kvarteret. Bruger du kulgrill skal du fjerne rester af briketter når de er kølet af, så du undgår at en kastevind spreder askestøv ud på din og naboernes altaner.

Husk at grillkul og –briketter holder varmen i mange timer, så vent med at tømme asken af til dagen efter du har grillet.

Ny ShoppingGuide: Kul, gas eller el? Find din nye altangrill her

3 – Placer grillen sikkert og stabilt

Madlavning over åben ild er altid forbundet med en risiko. Du kan selv brænde dig på risten eller grillens overflade, grillen kan vælte eller der kan springe gnister og flammer fra grillen til brandbare overflader.

Sørg for, at grillen står på et stabilt underlag og på et sted, hvor der er minimal risiko for at mennesker og kæledyr kommer til at støde ind i den. Grillen skal naturligvis stå på et underlag, der ikke er brandbart, og du skal holde så meget afstand som muligt til brandbare materialer.

Er der meget vind på din altan, så vælg en grill med låg. Det øger kontrollen med flammerne og mindsker mængden af aske, der flyver rundt. Kraftige vindstød kan dog blæse en gasgrill ud, så hold løbende øje med, at alt er som det skal være. 

Lad være med at flytte på en tændt grill. Det kan få flammerne til at blusse voldsomt op. 

4 – Pas på mennesker og dyr

Husk, at børn aldrig nogensinde må være alene med en tændt grill. Er du ved at tænde op i grillen, så bliv derude til briketterne brænder roligt og stabilt. 

Det er særligt svært for børn at forholde sig til en grill med låg. Nogen gange er den kold – og andre gange er den brændende varm. Så når du langtidssteger en gang pulled pork eller lignende, så lås døren ud til altanen, så børn og kæledyr ikke kan komme derud.

Du må aldrig grille indendørs. Har du en glaslukket altan, så lad et par panelerne stå åbne, så røgen kan trække den vej ud. Grillkul udvikler kuldioxid, der er giftigt – ja, ligefrem livsfarligt i størrer koncentrationer. En kulgrill udvikler kuldioxid op til 24 timer efter, at den har været i brug. 


{module Shoppingguide grill}


5 – Gode råd om din grill

Har du en kulgrill, så køb nogle gode kvalitets-briketter, der ikke udvikler for meget aske. Brug optændingsbriketter. Aldrig optændingsvæske.

Har du en gasgrill, så tjek regelmæssigt at slanger og regulator er i god stand. Køb en lille gasflaske på max 11 kilo. Sørg for, at der ikke er skarpe knæk eller knuder på gasslangen. Gem aldrig ekstra gasflasker i nærheden af grillen. Tag altid regulatoren af flasken, når du ikke griller. Gasflasker skal altid opbevares stående. 

Har du en el-grill, så læg ledningen så der ikke er risiko for, at der er nogen, der snubler i den. 

6 – Hvis skaden er sket

Hav en skumslukker ved hånden, så du kan få kontrol over ilden i en fart, hvis der sker en ulykke. Du må ALDRIG slukke brand i en gas- eller elektrisk grill med vand! 

Er der nogen, der er blevet forbrændt, så skyld omgående med køligt vand (ikke iskoldt men behageligt koldt) og fjern alt tætsiddende tøj. Fortsæt med at skylle i mindst en halv time – også selv om det ikke længere gør ondt. Er det en alvorlig forbrænding, så læg et vådt omslag på og kør på skadestuen.