Er du til overdådig blomstring fra midsommer til frosten kommer, så er hortensia et godt valg til dine krukker på altanen. Og så er den oven i købet let at dyrke.

 altankasse-hvid-hortensia

Hortensia er en kendt og elsket krukkeplante, der giver en overflod af smukke, fyldte blomsterskærme fra midsommer til frosten kommer. Blomsterne er oftest blå, lyserøde eller hvide, men der er også varianter med limefarvede blomster eller blomster i et mix af hvidt og blå/pink. 

Hortensia trives bedst, hvis den bliver plantet i spagnum end i pottemuld. Spaghnum har en grovere struktur, der giver luft til rødderne og desuden en lav PH-værdi (sur jord).

Sådan passer du hortensia

For at give planten overskud til at sætte blomstre ihærdigt er det vigtigt, at du sørger for, at vande og gøde planten regelmæssigt. Husk, at en lille krukke hurtigere tørrer ud en en større model med plads til mere jord.

Hortensia blomstrer på skud fra sidste år. Det vil sige, at du ikke skal falde for fristelsen til at klippe din hortensia inden vinteren. Du skal også sørge for at beskytte den mod frost ved at sætte krukket tæt op mod husmuren om vinteren. Desuden er det en god idé at dække planten med fiberdug, så den bliver beskyttet mod vind og den skarpe vintersol. 

Farven på hortensiaens blomster er i øvrigt afhængig af jordens PH værdi. Det betyder, at du kan købe en hortensia med blå blomster, og året efter er der langt flere lyserøde og rosa blomsterstande. Det kan du ændre ved at tilsætte et specialmiddel. Hvis jordens PH-værdi er neutral (6-7) bliver blomsterne rosa. En mere sur jord med en PH-værdi på 5-6 giver blå blomster.

Ikke alle hortensiaer er skabt til den danske vinter

Mange af de hortensiaer, der bliver solgt som potteplanter er ikke fremavlet til at overvintre i Danmark. De vil ofte fryse tilbage, så der ikke liv i grenene til foråret – og dermed er der heller ingen blomster. Der vil sikkert komme nye, grønne skud, men hvis de også fryser tilbage, så vil du år efter år have en grøn hortensia uden blomster.

Der er hortensia, der er fremavlet til at tåle vintrene i Danmark. Det er blandt andet sorterne ‘Bella’ (rødlilla blomster), ‘Alma’ (hvide blomster), ‘Clara’ (blå blomster) og ‘Dorthea’ (lyserøde blomster).

Der også en sort, der blomstrer på skuddene fra i år. Det er en amerikansk variant, der hedder ‘Endless Summer’. Den fåes i mange forskellige farver.