Uanset om du kun har en lillebitte fransk altan eller luksusudgaven på mange kvadratmeter, 

så er der masser af muligheder for at sprede juleglæde med smukke og sjove dekorationer her i december.

Når vi nærmer os første søndag i advent, så begynder det at krible i fingrene for at komme ud og pynte op på altanen.

Måske er det netop fordi der er mørkt og koldt udenfor, at det er så dejligt at fylde altankasser og krukker med lys og farver?

Alting starter med en drøm. Og et mål!

Før du kaster dig over butikkernes kæmpe udvalg af lyskæder og juledekorationer, så er det en god idé at måle altanen op, så du ved, hvad du reelt har plads til.

Det er ærgerligt at have købt det smukkeste juletræ på torvet – og så kan det ikke klemmes ind på altanen.

Når det kommer til faverne, kan du vælge at lægge dig fast på et farvetema eller en bestemt stil til din julepynt.

De klassiske julefarver – rød, hvid og grøn – er langtidsholdbare og kan bruges år efter år. Den smukke hvidt-i-hvidt altan går heller aldrig af mode, men du kan også let gøre din julealtan helt speciel ved at pynte den med pangfarver eller utraditionelle farver som rosa og sølv.

julepynt-altan

Et alternativ er, at du vælger et tema. Det kan være nisser (hvor mange nisser kan der være på én altan?), svensk skovhytte med rensdyrskind og birkebrænde eller lave dit helt eget winter-wonder-land med snekrystaller.

Det vigtigste er, at din altan gør dig glad, når du nyder synet indefra de varme stuer.

Før du beslutter dig for, hvordan din julealtan skal se ud, så er det en god idé at tjekke om der er specielle regler for lyskæder og andet pynt, dér, hvor du bor.

Lys i en mørk tid

Flotte lanterner skaber omgående en hyggelig stemning på altanen. Køb gerne en kraftig kvalitet, du kan have glæde af hele året og som står godt fast selv, hvis det blæser lidt.

Levende lys er smukke, men skal være under konstant opsyn. Det kræver kun en kastevind eller en uheldig kat at vælte lanternen og skabe en farlig situation. Du kan i stedet bruge batteridrevne LED-’bloklys’ eller putte en lille lyskæde ind i lanternen for en mere sikker løsning.

Lyskæder er et sikkert hit på julealtanen. Hvis du har et lille træ eller en busk på altanen, så er det oplagt at dekorere det med lyskæder. Det er også let at vikle en kæde rundt om gelænderet eller hænge den rundt om døren som en guirlande.

lyskaede-altan

Butikkerne bugner med juledekorationer med indbygget lys. Du kan vælge mellem engle, rensdyr, nisser, træer, klokker, kranse – ja, der er masser af muligheder.

Det er dog værd at tænke over, at dine naboer også har glæde af dit julepynt, så vælg gerne noget, der er smukt at se på og som ikke lyser alt for kraftigt.

Tips til køb af julepynt med lys

  • Når du køber lyskæder og andre juledekorationer til altanen, så er det vigtigt, at pynten er beregnet til udendørs/outdoor brug!
  • Sørg for, at der ikke ligger løse ledninger, som man kan snuble i.
  • Juledekorationerne er ofte tændt mange timer af gangen. Derfor er det en god idé at kigge på strømforbruget. LED-belysning er yderst økonomisk i drift og holder i lang tid. Det er en god idé at tjekke farven på pærerne/dioderne før køb, så du undgår at komme hjem med en lyskæde der har en ‘forkert’ farve i forhold til det, du forventede.
  • Hvis du ikke har en udendørs stikkontakt, så er der også masser af spændende lyspynt, der fungerer med solceller eller batteri.
  • Husk at stormsikre din julepynt – og især det elektriske!

Skal du have et juletræ?

Et juletræ på altanen er måske den smukkeste julepynt. Men skal du vælge et ægte træ eller et kunstigt træ?

Det ægte træ spreder duften af gran og jul på altanen. Desværre spreder det også grannåle, når det begynder at tørre ud. Så hvis du vælger det ægte træ, så husk at feje/støvsuge ofte, så nålene ikke drysser ned til din underbo.

Det kunstige juletræ har den fordel, at det kan genbruges år efter år. Det er bedre for naturen og for økonomien. Det er en god investering at købe et kvalitetstræ: Dels er det smukkere at se på, dels holder det farven bedre og så kan det tåle at blive pakket ned og ud igen og igen.

Juletræet kan pyntes med kugler af plast, lyskæder, julestjerner, sløjfer og andet pynt, der kan tåle vejr og vind. I 10-kronersbutikkerne kan du købe mange sjove pynteting, der måske – måske ikke? – kan holde til at være udendørs.

Husk også at stormsikre dit juletræ, så både pynt og træ ikke blæser ud over altanen, når vinterstormene hærger.

Julekranse – genvejen til julestemning

En julekrans er en let og hurtig måde at julepynte altanen. Selv den mindste franske altan har plads til sådan én.

Sæt en stor krans midt på altanen eller hæng flere små kranse langs gelænderet. Du kan købe færdige kranse eller selv binde dem af stedsegrønt på en ring af metal eller halm.

Julekrans altan

Når du pynter dine kranse, så brug din fantasi og dine yndligsfarver. Der er masser af mulighed for at give den gas med kulørte bånd, små julekugler i plast, minilyskæder, store sløjfer, naturpynt (grene, kogler, kastanier) og masser af andre ting fra hobbybutikken.

Sørg for at dine julekranse er sat godt fast i gelænderet. Brug gerne elektrikerstips eller kraftig ståltråd til at binde kransene fast med, så de ikke blæser ned.

Alt det andet…

Der er – mindst! – tusind måder, du kan julepynte din altan. Og så længe din pynt er til glæde for både dig og andre, så er der frit slag for kreativiteten.

Hvad med at sætte en stor, oppustelig julemand op? Eller lave guirlander på gelænderet af pallietbesat tyl fra stofbutikken? Du kan lave store sløjfer og binde på altanens hjørnestolper? Brug din fantasi og slå dig løs med julepynten – og husk gerne at sende os et billede

>> Du finder masser af inspiration på vores Pinterestside ‘Jul på altanen’