En glasinddækkede altan giver dig masser af muligheder for at dyrke varmekrævende planter som basilikum, vindruer og ferskner. Hvis din altan får lys nok, kan du høste hjemmedyrkede afgrøder året rundt.

Der er blot et spørgsmål om at vælge de rigtige planter – og så huske at give rigeligt vand og gødning.

kkkenhave-glas-inddkket-altan

Det er kombinationen af langvarig varme og læ, der gør det muligt at få succes med sarte grøntsager. Hvis du har en glasinddækket altan, så svarer det næsten til, at du har et drivhus, hvor vækstsæsonen starter i det tidlige forår og først slutter, når vinterens mørke sænker sig.

Læs mere om glasinddækkede altaner her

På en glasinddækket altan vokser planterne hurtigt. Derfor skal de vandes og gødes ofte. Du kan sætte dine planter i store krukker eller i plantesække. Det er en god idé at lave en form for automatisk vanding, så du er fri for at gå en tur med vandkanden hver dag.

Dyrk din mad

Smagen af en friskplukket, solvarm tomat eller pesto lavet af rigelige mængder hjemmedyrket basilikum kan få stjernerne frem i øjnene på de fleste mennesker med kærlighed til mad.

Der er mange fordele ved at dyrke sin egen mad på altanen. Først og fremmest er der en helt særlig glæde og stolthed ved at spise noget, man har fulgt fra frø til færdige afgrøder.

Desuden smager friske, naturligt modnede grøntsager meget bedre end det du kan købe i supermarkedet. Og som en ekstra bonus så hjælper du miljøet ved at dyrke din mad i stedet for at købe importeret frugt og grønt fra lande langt væk.

chili-glasinddækket-altan

Udnyt vægpladsen

Den glasinddækkede ltan har ofte masser af vægplads, som du kan bruge til at dyrke planter som tomater, agurker, meloner eller mere eksotiske klatreplanter som vindruer og stikkelsbærkiwi.

Væggene opsamler også varme, der frigives om aftenen og natten og dermed er med til at skabe en stabil temperatur på altanen.

Store udsving i temperatur og fugtighed kan stresse planterne, så den glasinddækkede altan giver gode vækstbetingelser – også for sarte, eksotiske planter.

Høst hele året

På den glasinddækkede altan kan du hente afgrøder til køkkenet året rundt. I det tidligste forår kan du så spinat, salat og radiser.

Når risikoen for nattefrost er ovre, kan du plante tomater, agurker, chili, melon, bønner, ærter og meget mere. Alt det, du kan dyrke i et drivhus kan du også få succes med på din glaslukkede altan. Der er masser af inspiration på internettet og på din lokale planteskole.

I efteråret kan du fylde krukker og altankasser med bladgrøntsager, der tåler lidt frost. Det er for eksempel rucola, vårsalat, vinterportulak og den asiatiske tatsoi. Så kan du høste ’det grønne drys’ hele vinteren til det atter bliver tid til at sætte gang i forårets afgrøder.

Flerårige planter er med til at give din altan karakter og pynter hele året. Det er for eksempel krydderurter som timian, bærbuske som blåbær, klatreplanter som vindruer eller små frugttræer.

Jordbær er en klassisk og elsket afgrøde, og på den glasinddækkede altan kan du ofte nyde de første røde, modne bær sidst i maj.

jordbaer-glasindaekket-altan

Tip til dyrkning af grøntsager på den glasinddækkede altan

– Luft ud. Hvis luften bliver for fugtig er der risiko for angreb af skadedyr og bladskimmel.
– Giv planterne tilstrækkeligt med vand og gødning.
– Hold øje med plantesygdomme og skadedyr. De spreder sig hurtigt i det beskyttede miljø.


Skærmbillede 2014-04-11 kl. 15.01.04Artiklen er skrevet i samarbejde med Windoor A/S, der har mere end 25 års erfaring med etablering af altaner.

Du kan besøge Windoors hjemmeside her og hente den gratis guide ’Køreplan til din altan’ her