Persille er den mest dyrkede krydderurt i Norden, og med en krukke persille på altanen har du altid det grønne drys til kartoflerne eller til en lækker gang persille-pesto.

persille-altan

Klassisk kruspersille har stærkt krusede blade med tredobbelte flige. Som de fleste andre populære krydderurter, er der en hel familie af beslægtede planter: Bredbladet persille, rodpersille og krydderpersille.

Du kan købe kruspersille som færdige planter eller vælge at så dem fra frø. Persille er op til 8 uger om at spire. Et lille fif er, at lægge frøene i blød ca. et døgn før såning. Det fremskynder spiretiden

Tips: Den bedste måde at konservere persille er at fryse de grundigt skyllede stængler + blade ned i luftfyldte frostposer. Du kan så let støde de frosne blade før du drysser dem i persillesovsen.

Persille trives i muldrig, løs jord og masser af sol. Sæt dine planter med ca. 20 cm afstand for at give plads til at udvikle mange smagfulde blade. Persille bryder sig ikke om at tørre ud. Husk at så persille hvert år.

Planterne blomstrer i deres 2. sommer, og blomstringen fjerner en del smag fra bladene. Du kan bibeholde en del af smagen ved at fjerne blomsterstandene.

Persille indeholder masser af C-vitamin, jern og karotin og har været anvendt i folkemedicinen til at sænke blodtrykket, fjerne dårlig ånde, være vanddrivende, afblege fregner og meget mere.

Latinsk navn: Petroselium crispum