Sommeren er kommet, og feriestemningen breder sig over Danmark. Skal du nyde juli på altanen, så kan du sagtens nå at hoppe med på årets store modetrend og dyrke dine egne grøntsager og krydderurter.

Nu hvor jorden er dejligt varm, vil de fleste frø spire indenfor en uge eller to.

Det kan godt være lidt svært at finde butikker, der har frø til salg så sent på året. Prøv at kigge hos din købmand, hos plantecenteret eller på internettet.

Nogle planter, som for eksempel kål og porrer, kan du få som udplantningsplanter. Det er – som navnet siger – små planter, der er klar til at blive sat ud i krukker og altankasser.

Dermed er du sikker på, at din køkkenhave får en god start og sparer et par uger i forhold til at så dine planter fra frø. 

Sol eller halvskygge

Får din altan mindst 6 timers sol om dagen, så har du mulighed for at dyrke grøntsager og krydderurter på altanen. Nogle planter trives faktisk bedre på en altan, der ikke er badet i sol fra morgen til aften.

Tommelfingerreglen siger, at hvis du vil spise skud, blade og spirer, så er halvskygge bedst. Det er for eksempel salat, spinat, rucola, bladbeder og den asiatiske kål Pak Choi, der alle kan sås i juli.

Du kan også prøve med krydderurter som f.eks. mynte, kørvel og citronmelisse.

Har du sol på altanen hele dagen, så kan du med stort held dyrke de planter, hvor du spiser knolde og frugter. 

Brug juli til at så hurtigt voksende afgrøder som radiser, kinaradise og ræddike.

Du kan også så gulerødder og rødbeder og høste dem i delikat baby-størrelse til efteråret.

Sene sommerblomster

Drømmer du om at fylde dine krukker og altankasser med blomster, så er der også rig mulighed for det.

Prøv at finde den smukke zinnia (eller frøkenhat), der fås i næsten alle farver. Den gror hurtigt og blomstrer ivrigt. Den vil gerne have fuld sol, og kan ikke lide at tørre ud.

Spiselige blomster er et hit og pynter i enhver salatskål.

Den frodige tallerkensmækker kan fås i et væld af farver fra lysende gul til dyb, mørk rød. Blomsterne er spiselige og har en dejlig skarp smag af karse. Læg frøene i blød i et døgn før du planter dem, så spirer de hurtigere.

Morgenfruen er kommet på mode igen. Du kender den måske fra bedstemors have, hvor den ofte stod i kanten af de store bede med buske.

Morgenfruer er en klassisk lægeurt, der blandt andet styrker huden, lindrer betændelse og virker vanddrivende. Desuden er de smukke gule og orange blomster spiselige, og kan drysses over kager, salater og bages med i brød.