altankasser

 Drømmer du også om et strålende blomsterflor og duftende krydderurter på altanen? 

Er du på udkig efter de smukkeste og bedste altankasser til at understrege din personlige stil? 

Udvalget af krukker, potter og altankasser har aldrig været større. 
Du kan vælge mellem et væld af farver, størrelser og materialer – og til priser fra det mest budgetvenlige til det mest eksklusive.

Altankasser med selvvanding

I en travl hverdag kan det være svært at nå at vande altankasserne hver dag (eller måske endda flere gange om dagen, når det er rigtigt varmt).

Derfor er altankasser med selvvanding en rigtig god hjælp til at holde liv i planterne og få en frodig altan.

Selvvanding er lidt en tilsnigelse, for altankassen henter desværre ikke selv vandet i vandhanen.
De har derimod et indbygget vandreservoir i bunden, hvor der kan være op til 5 liter ekstra vand, som planterne har adgang til.
Som du kan se på billederne er der også en vandstandsmåler, så du let kan se om det er tid til at vande. 

Der er ingen planter, der kan lide at jorden skifter mellem våd og knastør, så har du ikke tiden (eller de grønne fingre) så er altankasser med selvvanding en klog løsning. 

hvid-altankasse

Kvalitet fra Lechuza

349,-
Mængderabat ved køb af flere

Bare så du ved det…
Hvis du køber noget via et link her på siden, så modtager jeg en lille kommision. Dit køb bliver ikke dyrere for dig, men du hjælper med at udvikle siden. Det er en stor hjælp, så tusind tak for det laughing

Vil du ikke støtte Altan-Inspiration.dk, så kan du blot google en forhandler af produkterne.

Lotte Andreasen, Altan-Inspiration.dk

Eksklusive Altankasser

 

Er du fan af høj kvalitet, eksklusive materialer og godt håndværk, så er disse altankasser måske noget for dig? 

Smukke altankasser er altanens smykke – året rundt. 

Bemærk, at nogle eksklusive altankasser fremstilles efter mål og at det giver lidt ekstra leveringstid. 

træ-altankasse

Træ med ophæng i læder

1399,-
– Eksklusivt design i flere træsorter –

altankasse-ferm-living-bau

Funkis-design fra Ferm Living

549,-
– Fås i 5  flotte farver –

Altankasser i rå, naturlig stil

Uanset om du elsker den romantiske stil eller sværger til nordisk minimalisme, så passer altankasser i naturlige materialer og neutrale farver perfekt. 

Det er et populært look og udvalget er overvældende stort.

altankasse-groen

Mosgrøn patineret zink

299,-
– Fås i flere farver og størrelser – 

altankasse-romantisk

Krummelure-jern

299,95
– Jern med bronzeeffekt-finish – 

altankasse-pileflet

Klassisk pileflet

149-
– Ib Laursen-

zink-altankasse

Smuk og enkel i zink

145,-
– Ib Laursen –

Dyrk lodret!

Ved at udnytte de lodrette flader får du plads til MANGE flere planter på altanen. 

Urban gardening har været super moderne i en del år efterhånden – og det betyder at der kommer flere og flere smarte løsninger til at dyrke flest mulige planter på små arealer.

altankasse-haengende-have

Smart ophæng i nyt design

349,-
– Herbster Tube –

altan-tomat-potte

Tomatpotte med espalier

129-
– Kan bruges til alle rankede planter –

espalier af grene og snore

Hængende have med natur-look

349,-
– Ib Laursen –

plantetrappe

Plantetrappe

299,-
– Kan foldes sammen når ikke i brug –

espalier-altan

Lodret dyrkning med espalier

99,-
– Fås i flere størrelser –

Den budgetvenlige altankasse

Uanset om du elsker den romantiske stil eller sværger til nordisk minimalisme, så passer altankasser i naturlige materialer og neutrale farver perfekt.

Det er et populært look og udvalget er overvældende stort.

Den budgetvenlige altankasse

Uanset om du elsker den romantiske stil eller sværger til nordisk minimalisme, så passer altankasser i naturlige materialer og neutrale farver perfekt.

Det er et populært look og udvalget er overvældende stort.

5 tips til valg af altankasse

1 – jo, Størrelsen betyder noget

Det kan siges meget enkelt: Jo dybere en altankasse er, jo bedre vil planterne generelt trives.

En flad blomsterkasse vil være tilbøjelig til tørre ud i solskin og bliver oversvømmet i regnvejr. Jordens overlfade er tilbøjelig til at blive helt hård fordi den skifter mellem våd og tør. Det er der ingen planter, der kan lide.

I en dybere altankasse er jorden bedre til at gemme på fugten til en varm dag og modsat også til at absorbere fugten når det står ned i stænger.

 

altankasse-pileflet

2 – overskudsvand skal væk

Der er sandsynligvis lige så mange planter, der dør af overvanding som der dør af tørst.

Uanset om vandet kommer fra vandkanden eller fra nedbør, så er for meget af det gode en rigtigt dårlig ting.

Oversvømmet jord kvæler planternes rødder og skaber problemer for de naturlige processer, der sker i under jordoverfladen.

De fleste altankasser har heldigvis drænhuller så overskudsvandet kan komme væk. Ofte er der en lille prop, der skal tages ud. Er det en model med vandreservoir/selvvanding, så sidder proppen lidt oppe af siden på altankassen.

Har du købt en altankasse uden hul i bunden, så må du lave drænhullerne selv. 1-3 huller á 5-8 mm vil normalt være passende.

I metal er det bedste at bore et hul med boremaskine og et metalbor. Du kan forsøge at slå hul i bunden med en spids genstand og en hammer – men der er risiko for at du få lavet nogle alvorlige buler og knæk på altankassens sider.

I plast kan du enten bore forsigtigt eller i stedet prikke huller med en spids genstand (søm, strikkepind eller lignende) som er varmet op.

Har du købt en altankasse i pileflet, filt eller lignende, der er foret med tynd, tæt plastik, så klip et par huller et sted, hvor foringen ikke folder for meget.

altankasse-pileflet

3 – Fastgørelse/montering/ophæng

Det er ikke raketvidenskab, men du skal lige tænke dig lidt om. Især hvis du vælger en altankasse med indbygget ophængsbeslag. Det er nemlig ikke alle altankassebeslag, der passer på alle altaner.  Du skal måle bredden på det stykke jern/træ hvor din altankasse skal monteres.

Er altankassen ‘født’ uden løsning for ophæng, så skal du købe ekstra beslag. Og det kan ikke understreges nok, at her må du ikke spare! Køb en god kvalitet og så holder ophængsbeslaget længere end de fleste altankasser. Et godt ophængsbeslag er lavet i kraftigt galvaniseret (og måske pulverlakeret) jern med gode bolte. Du ønsker ikke, at dine altankasser falder ned i stormvejr, vel?

Universalbeslag kan godt være lidt klodsede at se på, så nogle producenter af altankasser har valgt at lave deres egne ophængsløsninger. De koster som regel lidt mere, men ser ofte også bedre ud. Nogle laver flere farver monteringsbeslag, så du kan mixe og matche den kombination af blomsterkasse og ophæng, som du synes er smukkest.

Der findes i øvrigt også fine ophængsbeslag til væg, hvis du vil bruge altankasserne til at lave en hel grøn plantevæg fra gulv til loft.

Bonustip! Hæng helst dine altankasser indvendigt på altanen. Der er altid en risiko ved at montere noget udenpå altanen. Konsekvensen hvis det falder ned i hovedet på nogen er jo helt uoverskuelig…

altankasse-pileflet

4 – Gør pasning nemmere med selvvanding

Synes du, det kan være svært at passe dine planter på altanen? Er dine altankasser tilbøjelige til at tørre ud? Er det besværligt at få nogen til at komme forbi og vande hver dag, hvis du skal på ferie?

Det findes der heldigvis en løsning på!

Udvalget af selvvandings-altankasser bliver større og større hvert år, for du er bestemt ikke den eneste, der drømmer om en frodig altan med glade planter – men hvor det kniber med tiden til at vande 1-2 gange om dagen i højsæsonen!

Altankasserne kommer med en dobbelt bund, så der er et rum til vand under pottemulden. Der kan være 3-4-5 liter ekstra vand, som planterne har adgang til efter behov. De fleste plantekasser med selvvanding (eller kapilærsystem, som det hedder helt rigtigt) har også en praktisk vandstandsmåler, så du let kan se, om det er tid til at vande igen.

Plantekasser af denne type koster fra omkring 150 kroner, så det er ikke meget ekstra du skal betale for at gøre plantepasningen nemmere.

altankasse-pileflet

5 – Valg af materiale og farve

Nogle altankasser er skabt til at holde sig smukke i mange år. Andre holder kun en sæson eller to.

Generelt er plantekasser i kunststof et godt valg. De holder længe, tåler vand og solens UV-stråler og beskytter jorden mod at bliver overophedet da kunststof ikke er varmeledende. I denne grupper er også de meget populære altankasser i polyrattan/kunststofflet. Der er naturligvis også elendige plastik-altankasser, men det er som regel kun de billigste, der falder igennem og går hurtigt i stykker/bliver falmede, så hold dig fra dem.

Altankasser i metal som zink eller stål er meget smukke, men hvis pottemulden er i direkte kontakt med metallet, så bliver jorden meget varm til skade for planternes rødder. Et tip til metalkasserne er at sætte planterne ned i en plastikaltankasse, der så sættes ned i metalkassen. På den måde får du lavet en barriere mellem jord og det varme metal. Du kan også fore metalkassen med plantefilt eller lignende og så et lag plastik før jorden kommes i.

Der er også risiko for, at metallet begynder at ruste ved langvarig direkte kontakt med fugtig jord. Kvaliteten på metallet og ikke mindst efterbehandlingen (galvanisering og maling) afgør holdbarheden. Jeg har set 20 år gamle stålkasser, der var så gode som nye.

I øjeblikket er der stor interesse for altankasser i naturmaterialer som træ og terracotta. De er – i modsætning til metal – ikke varmeledende, men isolerer plantejorden rigtigt godt. Til gengæld skal de være grundigt behandlet eller have en kunststofforing for ikke at suge al vandet ud af jorden. Plantekasser af træ må forventes at skulle behandles med olie, maling, træbeskyttelse eller lignende hvis de skal holde i mange år.

Altankasser i pileflet og kurve er og har altid været populære. De passer perfekt til den nordiske stil og altanhygge. Der er kæmpestor forskel på holdbarheden. Tynde rattan-kurve holder ofte kun en sæson og så begynder pindene at stritte ud i alle retninger, hvor imod en kraftig pileflet kan holde længe. Giv dem gerne olie, så kvistene holder sig smidige.

En lille bemærkning om farver: Altankasser i mørke farver bliver varmere end tilsvarende i lyse farver. Det kan betyde en forskel i jordtemperaturen på flere grader og dermed øget fordampning af vandingsvand i de varme måneder.

 

altankasse-pileflet