Lad os se det i øjnene: Planter på altanen har HELT andre vilkår end  planter i en villahave eller i naturen. Frodige altankasser kommer ikke af sig selv. Men der er heldigvis hjælp at hente!

På en åben altan er der meget mere vind – og den kommer både oppefra, nedefra, forfra og fra siden. Det stresser planterne og udtørrer jorden.

På den lukkede altan er der næsten ingen vind, men til gengæld kan der blive varmt og fugtigt som i et drivhus. Det giver både gode vilkår for skadedyr som sørgemyg, bladlus og spindemider – og det betyder også, at planterne skal have meget vand.

Til gengæld er mange altanejere vilde med  planter og ønsker så mange grønne vækster som overhovedet muligt på selv den mindste altan.

Derfor vælges der ofte små krukker / altankasser, der i sagens natur har mindre jord og derfor tørrer hurtigere ud og skal vandes oftere.

Bare så du ved det…
Hvis du køber noget via et link her på siden, så modtager jeg en lille kommision. Dit køb bliver ikke dyrere for dig, men du hjælper med at udvikle siden. Det er en stor hjælp, så tusind tak for det laughing

Vil du ikke støtte Altan-Inspiration.dk, så kan du blot google en forhandler af produkterne.

Lotte Andreasen, Altan-Inspiration.dk

Nødhjælp til altankasserne

Så hvordan sikrer du dine planter hele tiden har den nødvendige mængde vand til rådighed?

Med udbredelsen af ‘urban gardening’ er der kommet en mængde produkter på markedet, som er skabt til at gøre livet på altanen lettere.

– Der er masser af krukker og altankasser, der har indbygget vandreservoir og vandstandsmåler. Det er den vel nok smarteste opfindelse siden skiveskåret rugbrød, for du skal egentligt ikke gøre så meget andet end at vande mindre hyppigt. Smart! Du finder nogle af de smarte altankasser med selvvanding HER 

Pottemuld – Planternes madpakke

– Der er udviklet typer af pottemuld, der er specielt egnede til udfordrende vækststeder som altanen. Og det betyder RIGTIGT meget for dine planters trivsel hvilken jord du bruger. Jorden er deres hjem og det er her, de henter næring til vækst og trivsel. Du kan godt købe den billigste plantesæk i discountbutikken – men så kræver det at du kompenserer ved at vande og gøde meget hyppigt.

– Jeg er stor fan af Vækst-Ler, der er nogle små lerkugler, du blander i plantejorden og som virker fugtstabiliserende. Du kan læse om Vækst-Ler HER. Der er også en video, der forklarer, hvordan det virker og hvorfor det er lige så smart som det er enkelt. Prøv det! 

– Kombinationen af sol, vand og vind kan få altankassernes jordoverflade til at blive modbydeligt hård. Det er et godt trick at dække hele overfladen med planter eller et dækmateriale som pinjebark, der holder den underliggende pottemuld fugtig og modtagelig forvand. 

Den ødelæggende vind

– I afdelingen for dimser og gadgets er der også hjælp at hente. Du kan sagtens vande dine planter selv om du ikke er hjemme. Det er praktisk når du skal på ferie eller når hverdagen har et stramt program.

– Det er hjælper også planterne, hvis du kan skabe lidt læ for vinden. Blæst kan ruske blade og stængler i stykker – og så udtørrer vind både jord pg planter. I værste fald bliver planterne blæst omkuld og du (og underboen) får jord over det hele.

 

Jord med ler og møg

Denne pottemuld har været min personlige favorit i flere år.

Den er smækfyldt med langtidsholdbar naturgødning (hvilket i dette tilfælde er et andet ord for komposteret og pasteuriseret hestemøg) og det betyder at du sandsynligvis ikke skal tilføre gødning det første år.

Desuden er jorden super nem at holde fugtig /vande op, da der er tilsat små lerperler, der opsuger fugt og frigiver den når der er behov for det. Det er virkeligt værdifuldt når man gerne vil have frodige altankasser!

Sidst men ikke mindst er mulden porøs, så planternes rødder får luft.

Planteskolejorden fra familiefirmaet Champost i Nordjylland er godkendt til økologisk dyrkning.

Skal jeg sige noget negativt om denne jord, så er det at den indholder spagnum. Ønsker du en spagnumfri pottemuld, så er den lidt længere nede af listen.

Men det ER en helt igenenm pragtfuld pottemuld, der ikke er tilsat noget som helst unaturligt/kunstigt. Og ja, den kan lugte lidt af hestemøg – men det er en del af charmen.

God all-rounder til frodige altankasser

Denne Krukkejord fra Osmo består primært af kompost og spaghnum.

Den er – ligesom Champosts planteskolejord – tilføjet fugtsugende granulat, der gør jorden super velegnet til planterne på altanen, da vandet fastholdes i jorden.

Osmo har deres eget patenterede granulat, Terracottem, som er en blanding af vulkansk lavasten, vandabsorberende polymerer, biostimulanter og gødningsstoffer.

Jorden er tilføjet kalk og NPKgødning, så den er klar til brug.

Du skal dog forvente at skulle tilføre gødning fra ca. en måned efter at du har plantet. Tip: Hvis bladene begynder at se lyse og ‘fesne’ ud, så mangler din plante sandsynligvis gødning.

 

Den måske bedste pottemuld til altanen

Der er ikke noget dårligt at sige om denne jord – bortset fra, at den økonomisk ligger i den høje ende. 

Den spagnumfrie krukkejord er lavet af helt naturlige materialer: Komposteret og pasteuriseret hestemøg + harpet muld + granulat af moler. That’s it!  

Spagnumfri er godt af flere grunde. Rent praktisk betyder det, at jorden i dine altankasser ikke klapper sammen når spagnummen bliver nedbrudt. Dine planter er med andre ord sikret et godt miljø at vokse i – og du slipper for at efterfylde med jord efterhånden som pottemulden synker sammen i altankassen. 

Desuden udvindes spagnum af gamle højmoser – og det er altså en naturarv, der er fredet i det meste af Danmark.  

Ligesom Planteskolejorden så er den fyldt med næringsstoffer fra hestemøg, der afgives langsomt. Og jorden er sikret god absorbering af vand, da der er granulat af ler fra Limfjordsøen Fur blandet i jorden.