Timian er en af de allerletteste krydderurter at dyrke på altanen. Og så smager og dufter den oven i købet fantastisk. 

timian-altan

Timian er vildtvoksende på sletter og klippepartier i de subtropiske egne. Det er med andre ord en robust og hårdfør plante, der normalt trives godt på altanen.

Timian kan købes som færdige planter, eller du kan selv frøså dem. Det tager kun en uges tid for frøene at spire ved almindelig stue-temperatur.

Du kan så frøene i april og plante de små planter ud i krukker, når risikoen for nattefrost er drevet over. Planten holder meget af solskin og tåler en del udtørring. Har du en altan, hvor det blæser meget, så vælg en krybende timian.

Tip: Te lavet på timian-blade kan ifølge folkemedicinen bruges mod tømmermænd, ondt i halsen og menstruationssmerter.

Planterne er normalt vinterhårdføre, men for en sikkerheds skyld kan du vinterdække krukke og planter med et tæppe eller en halmmåtte.

Timian-familien tæller mange spændende medlemmer. Du kan blandt andet vælge mellem citrontimian, krybende timian, oreganotimian og kamfertimian. Plant gerne flere slags timian på altanen.

Bladene på timian kan fåes i flere farver. Den almindelige timian har grågrønne blade og citrontimian har to-farvet løv hvor bladene har lyse gulgrønne kanter.

citrontimian-altan
Sommerfugle, bier og andre insekter elsker de små hvide eller lyslilla timianblomster, så hvis du gerne vil have besøg af de vingede væsner på din altan, så er det en god idé at have et par forskellige timian-sorter i krukker og altankasser. 

Gem smagen af timian ved at plukke stilke i juli-august. Lad dem tørre og gem dem i lystætte beholdere.

Timian er en klassiker i det danske køkken, hvor den traditionelt har været brugt til at krydre gule ærter, suppe, fjerkræ og fisk. Prøv også at bruge de små blomster som pynt på desserter og i salater.

Latinsk navn: Thymus vulgaris

Se udvalget af timian og andre spændende krydderurter til altanen hos Plantetorvet